140 kratten spoelen in 9 weken

scherven-kratten-gespoeldVanaf 10 mei heeft de werkgroep ongeveer 140 kratten met scherven gespoeld voor de archeologische opgraving bij Uitdam. Vorige week is aan deze “spoelperiode” van circa 9 weken een einde gekomen. Klik verder om meer te lezen over hoe de werkgroep deze scherven uit Uitdam heeft gespoeld.

Nadat eind april duidelijk werd dat de opgraving (ondanks de corona) toch door zou gaan hebben we onze werkruimte geschikt gemaakt voor het spoelwerk van de scherven die bij de archeologische opgraving naar onze werkruimte zouden worden gebracht.

In het begin kwamen er nog niet veel scherven dus was het spoelen op een paar middagen in de week wel te doen. We konden de komst van de plastic zakken met schoon te maken scherven goed bijhouden. Immers, we wilden de nog te spoelen zakken niet te veel laten oplopen.

Begin juni kwamen er echter zoveel zakken met scherven naar onze werkruimte in Monnickendam dat we ons “spoelschema” wel moesten aanpassen. We gingen van 1 x per dag naar heuse middag- en avonddiensten.

Tijdens deze periode hebben diverse vrijwilligers van onze werkgroep diverse keren per week meegeholpen. Daarbij werd botmateriaal, hout, leer maar vooral heel veel scherven schoongemaakt.

Dankzij het spoelen in onze werkruimte konden de archeologen zich concentreren op de opgraving. De vrijwilligers hebben door het spoelen weer kennis opgedaan over de verschillende soorten aardewerk, waarbij ze ook de ouderdom van de voorwerpen hebben leren inschatten. Al met al een zeer geslaagde samenwerking tussen de amateur-archeologen van de werkgroep en archeologen van Monumenten & Archeologie van Amsterdam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s