Berichten


Geslaagde eerste archeologieles i.s.m. K.A.N.S. Waterland

Vorige week donderdagmiddag werd de eerste archeologieles in de werkruimte gehouden. In totaal worden er vier lessen georganiseerd i.s.m. K. A. N. S. Waterland om kinderen van het basisonderwijs kennis te laten maken met (amateur)archeologie.

Nieuw Archeologisch Magazine Waterland

Afgelopen week is het vierde nummer van het Archeologisch Magazine Waterland gepresenteerd. Wil je meer weten over dit magazine lees hier dan verder.

Archeologische educatie Kans Waterland

Vorige week donderdag was de laatste archeologische les in de werkruimte voor de kinderen van de naschoolse opvang. In samenwerking met Kans Waterland hebben kinderen in drie lessen, onder begeleiding van twee ervaren werkgroepleden, kennis gemaakt met de werkzaamheden en activiteiten van de amateurarcheologen van Waterland.

Palendijk duikt op bij Barnegat

Na het opspuiten van zand bij de dijkversterkingen langs de Waterlandse Zeedijk ter hoogte van het Barnegat zijn meerdere palen opgedoken uit het Markermeer. Waar deze palen voor dienden en hou oud ze zijn lees je hier verder.

Top 100 bodemvondsten uit Waterland

In het kader van de Nationale Archeologiedagen heeft de Archeologische Werkgroep Waterland een Top 100 bodemvondsten uit Waterland samengesteld. De bodemvondsten zijn in Waterland gevonden en door de werkgroep gedetermineerd en toegankelijk gemaakt. De Nationale Archeologiedagen worden gehouden in het weekend van 18, 19 en 20 juni aanstaande. Op de website https://archeologiewaterland.omeka.net/ zijn deze bodemvondsten…

ArcheoNieuws

Sinds deze week verstuurt de werkgroep haar eigen e-mailnieuwsbrief “ArcheoNieuws” naar leden en geïnteresseerden. In deze nieuwsbrief, welke om de 14 dagen wordt verstuurd, meer over de ontwikkelingen omtrent de werkgroep. Naast de werkgroep ook nieuws m.b.t. archeologie en historie rondom Waterland en omgeving. Wil je deze nieuwsbrief ook ontvangen lees dan verder.

3e nummer Archeologisch Magazine Waterland

Medio december is het derde nummer van het Archeologisch Magazine Waterland gepubliceerd. In dit magazine zijn alle ins & outs over de opgraving van Uitdam in een complete special opgenomen. Verder in magazine achtergrondverhalen over “De Schat van Etersheim”, de detectorvondsten van het Engelse vliegtuigwrak de Handley Page Hampden Mk I, neergestort bij Overleek en…

140 kratten spoelen in 9 weken

Vanaf 10 mei heeft de werkgroep ongeveer 140 kratten met scherven gespoeld voor de archeologische opgraving bij Uitdam. Vorige week is aan deze “spoelperiode” van circa 9 weken een einde gekomen. Klik verder om meer te lezen over hoe de werkgroep deze scherven uit Uitdam heeft gespoeld.

Digitaal determineren met de determinatiewijzer

De werkgroep heeft de afgelopen maanden een determinatiewijzer ontwikkeld waarmee je eigen handig objecten – digitaal – kunt determineren. Heb je een aardewerken scherf of een stuk glas gevonden, met deze determinatiewijzer helpen we je een stap op weg naar de determinatie van jouw object.

Een schedel van een oerrund uit de Gouwzee

Begin januari haalde visser Wormsbecher uit Ermelo, van de HK-173, een grote schedel uit de Gouwzee naar boven. Wat was het eigenlijk? Een grote schedel van een oerhert of een karkas van een groot paard. En hoe komt deze schedel in de Gouwzee terecht? Allemaal vragen die onbeantwoord bleven…

Laden…

Er is iets fout gegaan. Vernieuw de pagina en/of probeer het opnieuw.

Volg dit blog

Krijg nieuwe berichten direct via email