Berichten


Archeologische educatie Kans Waterland

Vorige week donderdag was de laatste archeologische les in de werkruimte voor de kinderen van de naschoolse opvang. In samenwerking met Kans Waterland hebben kinderen in drie lessen, onder begeleiding van twee ervaren werkgroepleden, kennis gemaakt met de werkzaamheden en activiteiten van de amateurarcheologen van Waterland.

Palendijk duikt op bij Barnegat

Na het opspuiten van zand bij de dijkversterkingen langs de Waterlandse Zeedijk ter hoogte van het Barnegat zijn meerdere palen opgedoken uit het Markermeer. Waar deze palen voor dienden en hou oud ze zijn lees je hier verder.

Top 100 bodemvondsten uit Waterland

In het kader van de Nationale Archeologiedagen heeft de Archeologische Werkgroep Waterland een Top 100 bodemvondsten uit Waterland samengesteld. De bodemvondsten zijn in Waterland gevonden en door de werkgroep gedetermineerd en toegankelijk gemaakt. De Nationale Archeologiedagen worden gehouden in het weekend van 18, 19 en 20 juni aanstaande. Op de website https://archeologiewaterland.omeka.net/ zijn deze bodemvondsten … Lees verder

ArcheoNieuws

Sinds deze week verstuurt de werkgroep haar eigen e-mailnieuwsbrief “ArcheoNieuws” naar leden en geïnteresseerden. In deze nieuwsbrief, welke om de 14 dagen wordt verstuurd, meer over de ontwikkelingen omtrent de werkgroep. Naast de werkgroep ook nieuws m.b.t. archeologie en historie rondom Waterland en omgeving. Wil je deze nieuwsbrief ook ontvangen lees dan verder.

3e nummer Archeologisch Magazine Waterland

Medio december is het derde nummer van het Archeologisch Magazine Waterland gepubliceerd. In dit magazine zijn alle ins & outs over de opgraving van Uitdam in een complete special opgenomen. Verder in magazine achtergrondverhalen over “De Schat van Etersheim“, de detectorvondsten van het Engelse vliegtuigwrak de Handley Page Hampden Mk I, neergestort bij Overleek en … Lees verder

140 kratten spoelen in 9 weken

Vanaf 10 mei heeft de werkgroep ongeveer 140 kratten met scherven gespoeld voor de archeologische opgraving bij Uitdam. Vorige week is aan deze “spoelperiode” van circa 9 weken een einde gekomen. Klik verder om meer te lezen over hoe de werkgroep deze scherven uit Uitdam heeft gespoeld.

Digitaal determineren met de determinatiewijzer

De werkgroep heeft de afgelopen maanden een determinatiewijzer ontwikkeld waarmee je eigen handig objecten – digitaal – kunt determineren. Heb je een aardewerken scherf of een stuk glas gevonden, met deze determinatiewijzer helpen we je een stap op weg naar de determinatie van jouw object.

Een schedel van een oerrund uit de Gouwzee

Begin januari haalde visser Wormsbecher uit Ermelo, van de HK-173, een grote schedel uit de Gouwzee naar boven. Wat was het eigenlijk? Een grote schedel van een oerhert of een karkas van een groot paard. En hoe komt deze schedel in de Gouwzee terecht? Allemaal vragen die onbeantwoord bleven…

De werkruimte op Open Monumentendag

Tijdens het weekend van Open Monumentendag was de archeologische werkplaats geopend voor het geïnteresseerde publiek. Op zaterdag 14 september maakte Omroep Pim van onze werkzaamheden, activiteiten en bodemvondsten een mooi verslag. Klik verder om dit verslag te bekijken.

Jong en oud bezoeken determinatiemiddag in Warder

Afgelopen zaterdagmiddag organiseerde de werkgroep samen met de Historische Vereniging Warder een determinatiemiddag voor jong en oud. Veel inwoners uit Warder en omgeving wisten Café De Oude School te vinden. Met eigen “schatkistjes”, plasticzakken en kratten lieten belangstellenden hun eigen gevonden “schatten” en bodemvondsten zien.

Volg dit blog

Krijg nieuwe berichten direct via email