Veldonderzoek

Het veldonderzoek is een populaire activiteit van de werkgroep. Elk najaar gaan we op pad om te speuren naar oude verkavelingspatronen, grondlagen of scherffragmenten. De ene keer zijn we te vinden in een weiland, de andere keer kijken we mee bij het bouwen van een schuur of het plaatsen van een ondergrondse papiercontainer. Het leuke is dat je van te voren niet weet wat je gaat tegenkomen. In feite een kleine speurtocht.

Binnen het veldonderzoek kun je eigenlijk drie onderdelen onderscheden. Ten eerste lopen we vaak de slootkanten in het najaar af. Dit noemen we het zogenaamde landlopen. Daarnaast kennen we nog inventariserend veldonderzoek en een kleine (nood)opgraving.

Klik op een afbeelding naar keuze voor het originele formaat.

Het hele jaar nemen leden van onze werkgroep waar bij grondverstoringen en bouwwerkzaamheden. Het veldonderzoek wordt vooral in het najaar uitgevoerd, als de sloten worden geschoond.

Voordat het veldonderzoek wordt uitgevoerd is eerst contact gelegd met de (grond)eigenaar om toestemming te vragen en aan te geven wat het doel van het veldonderzoek is. De uitvoering van het veldonderzoek bestaat uit de volgende stappen, namelijk: landlopen, inventariserend veldonderzoek of een kleine (nood)opgraving.