Jong en oud bezoeken determinatiemiddag in Warder

img-20190525-wa0043-150x150-1Afgelopen zaterdagmiddag organiseerde de werkgroep samen met de Historische Vereniging Warder een determinatiemiddag voor jong en oud. Veel inwoners uit Warder en omgeving wisten Café De Oude School te vinden. Met eigen “schatkistjes”, plasticzakken en kratten lieten belangstellenden hun eigen gevonden “schatten” en bodemvondsten zien.

Tussen 14 en 16 uur wisten zaterdagmiddag meer dan 40 belangstellenden de weg te vinden naar De Oude School in Warder. Een jaar eerder hebben we in Zunderdorp ook een dergelijke middag georganiseerd en daar komen altijd diverse belangstellenden op af.

Aldaar brachten zij hun eigen gedane bodemvondsten mee om te laten zien aan leden van de werkgroep. De leden van de werkgroep bekeken de bodemvondsten op ouderdom, functie en gebruik en zochten middels naslagwerken de precieze datering op.

Diverse objecten passeerden zaterdagmiddag  de tafel met naslagwerken en catalog, namelijk: kannetjes, pijpekoppen, medicijnflesjes, porceleine schaaltjes, tegelfragmenten tot kistjes met losse scherffragmenten, meegebracht door jongste schatzoekers uit Warder.

Één kannetje was opmerkelijk, namelijk een licht groen/geel geglazuurd kannetje waar de spinnende vrouwen het vet uithaalden. Dit zogenaamde “vetpotje” hing daarbij om de hals van de spinsters.

Naast de vele objecten werden ook diverse contacten gelegd en gediscussieerd over de mogelijke functies of ouderdom van een meegebrachte bodemvondst.

De determinatiemiddag liet zien dat archeologie ook in Warder en omgeving leeft. Iedereen heeft wel eens in de slootkant een mooi scherf met een deel van een religieuze tekst gevonden en wil graag weten wat er nou precies heeft gestaan. Ook schatzoekers en schatgravers lopen met deze vragen rond. Als werkgroep archeologie in de Gemeente Waterland gaan we dan ook op zoek naar deze mensen, om te laten zien (aan jong en oud) wat archeologie allemaal inhoudt en wat je gezamenlijk allemaal kunt doen met archeologie. Deze middag is zeker niet de laatste determinatiemiddag. In de regio gaan we archeologie ook nog op andere wijze dan het determineren in de praktijk brengen, daarover binnenkort meer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s