Geslaagde eerste archeologieles i.s.m. K.A.N.S. Waterland

Vorige week donderdagmiddag werd de eerste archeologieles in de werkruimte gehouden. In totaal worden er vier lessen georganiseerd i.s.m. K. A. N. S. Waterland om kinderen van het basisonderwijs kennis te laten maken met (amateur)archeologie.

Om kinderen kennis te laten maken met archeologie neemt de Archeologische Werkgroep Waterland elk jaar deel aan de kinderactiviteiten van de naschoolse opvang in Monnickendam. Deze activiteiten, georganiseerd door K.A.N.S. Waterland, hebben als doel de talentontwikkeling van kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar te stimuleren. Kinderen kunnen daarbij kennis maken met sporten, hobby’s of andere vaardigheden, waaronder dus ook archeologie.

Voor de archeologielessen hebben zich een vijftal kinderen opgegeven uit groep 6-8 van het basisonderwijs. De kinderen leren hoe (amateur)archeologen te werk gaan, welke gereedschappen ze gebruiken en aan welke regels de amateurarcheologen zich dienen te houden. Na de introductie gingen de kinderen zelfstandig aan de slag door in groepsverband een eigen mini-opgraving uit te voeren. Vragen (en rollen) die daarbij voorkwamen zijn: wie maakt de foto’s van de opgraving en de vondsten? Hoe worden de vondsten vastgelegd en hoe oud zijn de vondsten eigenlijk? De kinderen gingen enthousiast van start en wisten diverse artefacten (wat zijn dat eigenlijk, meneer, was één van de vragen die voorbij kwamen) op te graven.